0

Pyszny, aromatyczny i lekko pikantny krem dyniowy z orzechowym akcentem to idealne rozgrzewające danie na wiosnę. Masło orzechowe nie tylko uzupełni smak potrawy lecz dzięki dużej zawartości składników odżywczych sprawi, że będzie bardziej pożywna.

Składniki

  • 1,2 kg dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • Odrobina cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki Twojej ulubionej pasty orzechowej (polecamy pastę z nerkowca)

Sposób przygotowania:

1

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, które następnie wykładamy na wysmarowaną oliwą blachę i pieczemy przez ok. 40 minut. Po opieczeniu obieramy dynie ze skórki i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki.
2

Pokrojoną w drobną kostkę cebule, zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pastę curry, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy upieczone kawałki dyni wraz z resztą przypraw i podsmażamy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając jeszcze przez kilka minut.
3

Następnie do garnka wlewamy gorący bulion warzywny i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Po ugotowaniu dodajemy pastę orzechową wraz z mlekiem kokosowym i przy użyciu blendera, blendujemy naszą zupę do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.