0

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 500 g batatów
  • 300 g kalafiora
  • 250 ml mleka kokosowego

Do podania:

Sposób przygotowania:

1

Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać olej w woku lub garnku, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją, ok. 5 minut.
2

Dodać obrany i starty czosnek oraz obrany i starty imbir (bez włókien). Mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać przyprawy, wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż uwolni się aromat.
3

Dodać pomidory oraz wodę i zagotować. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę bataty oraz doprawić solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu gotować przez 30 minut bez przykrycia.
4

Podzielić kalafiora na małe różyczki i dodać do potrawy. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut.
5

W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni. Curry podawać z ryżem, orzechami i kolendrą.

Sprawdź opinie na temat produktów Karkonoskiej Tłoczni