0

Kolejna odsłona dania tym razem w wersji wytrawnej z pastą arachidową w roli głównej. Dzięki swoim walorom oraz niepowtarzalnemu zapachowi i smakowi orzechy ziemne odgrywają ogromną rolę w kuchni azjatyckiej a wytwarzana z nich pasta stanowi często bazę do przyrządzania sosów.

Składniki

  • 100 g groszku cukrowego
  • 3 cukinie
  • 2 główki pak choi
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • świeża kolendra
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka orzechów ziemnych

Do sporządzenia sosu:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki tamari
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sok 2 limonek

Sposób przygotowania:

1

Do miseczki wlewamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na bok.
2

Pak choi drobno kroimy po czym siekamy cebulki i wrzucamy je wraz z imbirem oraz groszkiem na rozgrzany w woku olej sezamowy. Podsmażamy, aż do lekkiego zarumienienia.
3

Cukinie przy pomocy obieraczki tniemy na makaron. Powstałe w ten sposób spaghetti z cukinii wrzucamy do woka oraz dolewamy z sos, wszystko dokładnie mieszając. Całość smażymy dość krótko na dużym ogniu ażeby cukinia się nam nie rozpadła.
4

Na osobnej patelni podsmażamy ziarna sezamu, uważając by się nam nie spaliły. Papryczkę chilli kroimy w plasterki a kolendrę i orzeszki ziemne drobno siekamy i posypujemy nimi nasze spaghetti z cukinii.

Sprawdź opinie na temat produktów Karkonoskiej Tłoczni