0

Pasta arachidowa bądź jak to woli masło z orzeszków ziemnych to słodki klasyk smaku, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. To właśnie dzięki niemu pasta arachidowa wykorzystywana jest najczęściej jako dodatek do wypieków i deserów. Prezentujemy przepisy zainspirowany batonami Lion, na przesłodkie ciasto, którego nie musimy piec.

Składniki

  • 2 saszetki budyniu waniliowego
  • 100 g czekolady gorzkiej bądź karobu
  • 400 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 750 ml mleka
  • 100g oleju kokosowego
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • foremkę 36 x 25 cm

Sposób przygotowania:

1

Saszetki z budyniem należy dokładnie wymieszać z 250 ml mleka, a pozostałą cześć zagotować wraz z ksylitolem lub erytrytolem. Kolejno zaczynamy wlewać mieszankę budyniową do gotującego się mleka energicznie mieszając, tak, aby nie powstały grudki
2

Kiedy masa się zagotuje oraz zrobi się gładka, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
3

Papierem do pieczenie wykładamy cieniutko posmarowaną masłem foremkę. Na spodzie układamy herbatniki, po czym smarujemy je masą kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników
4

Przy pomocy miksera miksujemy olej kokosowy i budyń i ubijamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Połowę tej masy rozsmarowujemy na herbatnikach i przykrywamy ją jeszcze jedną warstwą ciastek
5

Pozostałą cześć masy miksujemy wraz z pastą arachidową i wykładamy na wierzchu ciasta. Po czym posypujemy z wierzchu ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi
6

Roztopioną czekoladą gorzką lub mleczną wraz z łyżką oleju kokowego polewamy po cieście i możemy się już delektować jego smakiem