0

A teraz coś dla wegan! Szczególnie tych, którzy wyeliminowali nabiał ze swojej diety. Pyszna propozycja ognistego tofu wraz z pastą migdałowa, wzbogaci Twój jadłospis nie tylko o nowe danie, ale i o wapń dający Ci siły witalne oraz dobre samopoczucie.

Składniki

  • 200 g tofu
  • 4 główki pak choi
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego ryżu

Do sporządzenia marynaty:

  • imbir (kawałek ok. 3 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tamari
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka pasty migdałowej

Sposób przygotowania:

1

Rozpoczynamy od pokrojenia tofu w kostkę, a pak choi na ćwiartki
2

Do miseczki ścieramy kawałek imbiru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wlewamy kolejno sos tamari, miód i olej sezamowy, doprawiając na koniec chilli w proszku oraz pastą migdałową
3

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników wrzucamy do marynaty pokrojone w kostkę tofu i odstawiamy na bok. Po ok. 10 minutach przekładamy tofu na rozgrzaną patelnie i podsmażamy przez kilka minut. Kiedy tofu zrobi się już lekko chrupiące, zdejmujemy je z patelni i wlewamy na nią marynatę wraz z 100 ml wody
4

Kiedy całość się juz zagotuje dodajemy pokrojone w ćwiartki pak choi i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Do tak przyrządzonego sosu dodajemy tofu i całość mieszamy
5

Danie podajemy z ugotowanym brązowym ryżem, które posypujemy sezamem