0

Prezentujemy przepis na pesto w niecodziennej i oryginalnej odsłonie. Połączenie, które swoim smakowitym efektem zaskakuje podniebienie.

pesto pistacjowe

Składniki

  • 120 g łuskanych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 10-15 g listków świeżej bazylii – ok. 1 garść,
  • 20 g parmezanu,
  • pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa,
  • sól himalajska do smaku (tylko jeśli pistacje użyte będą niesolone jak nasze).
  • łyżka soku z cytryny

przepis na 250g (starcza na ok. 7 porcji)

Sposób przygotowania:

1

wszystkie składniki na pesto pistacjowe wrzucamy do termimixu lub malaksera i miksujemy aż uzyskany jednolitą masę,
2

podajemy z ulubionym makaronem lub jako pastę na wszelkiego rodzaju pieczywie.