0

Pyszne i zdrowe pancake z masłem orzechowym i miodem to świetna propozycja na sycące śniadanie czy deser. Ich delikatny smak w połączeniu z naszą wyjątkową pastą orzechową sprawi, że na stałe wejdą do diety niejednego smakosza.

Pancakes Pasta Karkonoska Tłocznia

Składniki

  • 3 nieduże jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych (55g)
  • ok. ⅓ szklanki pasty z orzechów arachidowych (100g)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅓ łyżeczki sody
  • trochę soku z cytryny
  • ½-1 łyżki miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, gdyby było za gęste dodać trochę więcej jogurtu czy wody. Gdyby było za wodniste odstawić na parę minut
2

Rozgrzać grubą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu
3

Ciasto wylać łyżką na patelnię. Smażyć i odwrócić, gdy zaczną się pojawiać małe bąbelki. Piec chwilę na drugiej stronie, aż placki ładnie wyrosną. Nie piec za długo, bo wyjdą suche
4

Podawać z ulubionymi dodatkami: np konfiturą truskawkową, masłem orzechowym, jogurtem lub z masłem i syropem klonowym