0

Ten hummus to pyszny, zdrowy i pełnowartościowy dodatek do pieczywa oraz niepowtarzalne połączenie dyni z orzechową nutą.

hummus z pastą orzechową Karkonoska Tłocznia

Składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka zmielonej, pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka pasty arachidowej lub migdałowej
  • 1/2 ząbka czosnku

Przyprawy

  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska i pieprz

Do dekoracji można użyć np: pestki dyni, płatków migdału blanszowanego, curry bądź oliwy

Sposób przygotowania:

1

Przygotować ciecierzycę ze słoiczka lub puszki, najlepiej zachować kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania
2

Przygotować puree z pieczonej dyni (przepis można znaleźć w internecie). Odcisnąć je w gazie, aby było jak najbardziej gęste
3

Ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zblendować (można dodać łyżkę zalewy z ciecierzycy, aby łatwiej się miksowało)
4

Gdy ciecierzyca będzie już zmiksowana, należy dodać przygotowane puree z dyni, pastę arachidową lub migdałową, obrany czosnek oraz przyprawy. Wszystko miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji
5

Przełożyć do miseczki lub do pojemnika i udekorować np. pestkami dyni, płatkami migdału blanszowanego, przyprawą curry, a na koniec skropić oliwą bądź olejem z pestek dyni. Smacznego 🙂