0

Prezentujemy przepis na zdrowe batony kokosowo czekoladowe dla osób nie posiadających piekarnika, jest super prosty, a składniki raczej mało wyszukane. Bezglutenowe, słodzone daktylami i mocno czekoladowe – od eatmeplease!

zdrowe batony

Składniki

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki kakao
  • 10 daktyli
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/4 szklanki płatków owsianych*
  • szczypta soli

+ gorzka czekolada (najlepiej bez cukru)

TIP: Daktyle możesz zastąpić innymi słodkimi owocami suszonymi (smak będzie nieco inny) lub słodkim syropem np klonowym lub z agawy.

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: blacha 22 x 22 cm

Sposób przygotowania:

1

Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w pojemniku blendera lub wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera z metalowym ramieniem).
2

Zblednuj, aż powstanie w miarę drobnoziarnista masa.
3

Blaszkę lub jakiś inny płaski pojemnik wyłóż masą, wierzch wyrównaj łyżką.
4

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź na wierzchu masy. Możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi orzechami lub kokosem.
5

Wstaw do lodów by stężało, pokrój na mniejsze kawałki i zabierz się do jedzenia 😉