0

Prezentujemy przepis na wegańskie lody z zaledwie 6 naturalnych składników. Pistacjowe, kremowe i mocno uzależniające – od eatmeplease.pl!

Lody pistacjowe naturalne, pasta pistacjowe, pistacje

Składniki

  • 1 szklanka wyłuskanych pistacji
  • 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 8-10 łyżek syropu klonowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

TIP: jeśli nie masz ochoty na dość wyczuwalny smak kokosowego mleka, zmieszaj je pół na pół z mlekiem ryżowym. Ilość słodkiego syropu i soli możesz dowolnie modyfikować.

Czas przygotowania: 20 min. + mrożenie
Ilość porcji: 1 L

 

Sposób przygotowania:

1

Pistacje namocz min 4 h. Na tyle samo wrzuć mleko kokosowe do lodówki.
2

Odsącz i umieść w blenderze, dodaj olej, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i zblenduj na gładką, stosunkowo jednolitą masę.
3

Dodaj mleko kokosowe (lub ryżowe i kokosowe) i dokładnie wymieszaj.
4

Lody umieść w zamrażalniku.
5

Po 1 h wyjmij lody i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
6

Czynność powtarzaj co najmniej 3 krotnie, oczywiście możesz ten czas skrócić wydłużyć nie musisz trzymać się go rygorystycznie. Ważne, aby lody w trakcie zamrażania dostały jak najwięcej powietrza, wtedy ich konsystencja będzie bardziej kremowa.
7

Po ostatnim mieszaniu, umieść lody w docelowym pojemniku (najlepiej zamykanym lub zawiń je folią spożywczą) i posyp wierzch pokruszonymi pistacjami i odrobiną soli himalajskiej. Wstaw z powrotem do lodówki.
8

Lody wyjmij 10-20 minut przed podaniem i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie nakładaj przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie.