Olej z pestek dyni zimnotłoczony

39,90 

Wszystkie oferowane przez naszą manufakturę oleje tłoczymy wyłącznie delikatnymi metodami na Twoje zamówienie, abyśmy mieli pewność, że trafiający do Ciebie olej będzie najwyższej świeżości. Proces tłoczenia zawsze odbywa się metodą na zimno, dzięki czemu oleje zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i  prowadzenia zdrowego trybu życia. W tym celu warto jest zadbać o odpowiednią dietę oraz  wybierać najlepszej jakości produkty.

Produkt jest w 100% naturalny, nierafinowany i niefiltrowany.

Składniki: Olej z pestek dyni – tłoczony na zimno

Kraj pochodzenia surowca: Austria/Polska w zależności od dostępności

Pojemność : 250ml

Olej z pestek dyni - bogactwo fitosteroli regulujących i wspomagających gospodarkę hormonalną

Olej z pestek dyni wyróżnia się na tle innych olejów charakterystyczną ciemnozieloną barwą i unikatowym smakiem oraz aromatem. Z tych względów stanowi wspaniały dodatek do wszelkich potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek.

Regularne spożywanie nasion oleju z pestek dyni, może stanowić wspomagającą kurację przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych, a także chorobach i problemach układu moczowego. Olej z pestek dyni jest bogactwem witamin takich jak A, E i C. Zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, żelaza, wapnia, potasu, cynku i selenu.

Olej z pestek dyni przez zawartość alkaloidów może być wykorzystywany wspomagająco przy zwalczaniu pasożytów w naszym ciele takich jak nicienie czy tasiemiec.

W kosmetyce powszechnie stosowany jest w kuracjach antycelulitowych. Nawilża i uelastycznia skórę ale i spłyca zmarszczki oraz ułatwia walkę z wypryskami. Idealnie sprawdzi się również jako odżywka do włosów nadając im blasku i pielęgnując końcówki.

Wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. Sprawia, że olej nie traci swoich cennych właściwości odżywczych i może być przechowywany przez dłuższy okres.

Zastosowanie: Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno –  świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju sosów, dań na zimno i deserów lub do bezpośredniego spożycia. Sprawdź nasze przepisy.

Zastosowanie zewnętrzne: naturalny kosmetyk wspierający nawilżenie skóry i włosów. Pomocny w walce z trądzikiem, bliznami i rozstępami (poprawia napięcie skóry). Zmniejsza podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne skóry.

Termin przydatności oleju:  6 miesięcy od daty wytłoczenia.

Przechowywanie: Olej z pestek dyni proszę przechowywać w lodówce (w temperaturze około 5-15°C)  po otwarciu.

Wartości odżywcze

w 100g produktu:

Wartość energetyczna 3770kJ/900 Kcal
Tłuszcz, w tym: 100g
Kwasy tłuszczowe nasycone 19g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 34g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 47g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g
Białko 0g
Sól 0g

Dodatkowe informacje

Waga 500 g