...
0

Sernik baskijski z dodatkiem pasty z pistacji

 

Prezentujemy rewelacyjny i zmodyfikowany przepis na sernik baskijski (przez rozkoszny). Pan Michał doskonale wie jak poprawić istniejącą już perfekcję. Dodaliśmy do jego przepisu naszą pastę z pistacji w niewielkiej ilości (pistacjowy posmak dla smakoszy). Jeżeli nie przepadasz za smakiem pistacji, zrób bez – Gwarantujemy, że rodzinka będzie zachwycona!

sernik baskijski

Składniki:

do przepisu została użyta tortownica o średnicy 23 cm.

  • 180g ulubionych ciasteczek, najlepiej digestives
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie 130g pasty z pistacji 100%
  • 750g serka typu philadelphia lub 500g twarogu sernikowego i 250g mascarpone
  • 250g gęstego jogurtu greckiego (odsącz go z serwatki na sitku)
  • 250g cukru drobnoziarnistego
  • 6 dużych jajek zerówek
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

NIESPODZIANKA, której nie możesz przegapić – przy zamówieniu na min 250 zł, koniecznie wpisz kod kuponu „pistacja130g” a otrzymasz od nas GRATIS słoiczek pistacji premium do sernikowego przepisu!

Filmik z wykonania przepisu znajdziecie TUTAJ

Sposób przygotowania:

1

Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 200 stopni (góra-dół). Tortownicę wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę. Piecz przez około 6 minut, do „wysuszenia”. Wystudź. Podnieś temperaturę piekarnika do 240 stopni Celsjusza (220 st. C jeśli twój piekarnik ma tendencje do spiekania). Przypilnuj, aby był mocno nagrzany.
2

Ser, pastę z pistacji, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietanę, sól i wanilię, zmiksuj. Masa będzie dość płynna.
3

Ułóż je na blasze do pieczenia jak najbliżej siebie i zgnieć. Użyj tłuczka do ziemniaków lub sprasuj dociskając np. talerzem
4

Masę serową wylej bardzo powoli na wystudzony spód. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia.
5

Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję). Jeśli sernik się nie skarmlizował, możesz posypać go cukrem pudrem i skarmelizować go za pomocą palnika kuchenngeo do crèmu brûlée.
6

ciesz się z całą rodziną pysznym serniczkiem, podawaj go na zimno