Wiosenna sałatka z olejem lnianym
Jarosław Iwaszkiewicz, jeden z najbardziej zmysłowych i apetycznych polskich pisarzy, opisywał swoją ulubioną sałatkę jako perwersyjne połączenie szparagów i pomidorów. Ta niekonwencjonalność wynikała z faktu, że sezon szparagowy nie pokrywał się z sezonem pomidorowym. Pewnie, gdyby zobaczył dzisiejsze supermarkety, byłby bardzo zdziwiony, ale to nieistotne. Ważne jest, że zielone szparagi jeszcze lepiej niż z pomidorami smakują z soczystymi truskawkami, które być może nieprzypadkowo zbierane są w tym samym czasie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek szparagów
- 150-200g truskawek
- 1 szalotka lub ćwiartka cebuli
- 30g orzechów włoskich lub migdałów
- sól
Sos:
- 1 łyżka oleju lnianego ze złotego lnu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub dowolnego słodzika np miodu
- sól i pieprz
Filmik z wykonania przepisu znajdziecie TUTAJ