...
0

Pistacjowe Tiramisu

 

Prezentujemy niecodzienną wariację włoskiego deseru Tiramisu – niecodzienną, bo pistacjową, oraz bez dodatku kawy! Chcieliśmy, aby cała rodzina mogła delektować się czymś na słodko i poczuć smaki Italii! Oczywiście nie zostawiamy tak na pastwę losu naszych drogich kawoszy i w przepisie również opcjonalnie wersja z kawką! Nasza obserwatorka nadała temu deserowi nazwę, która pasuje tutaj idealnie – Pistamisu. Pasta z pistacji użyta do przepisu to 100% pistacji jakości premium, bez jakichkolwiek dodatków. To prawdopodobnie najwyżej oceniana przez Was pasta na polskim rynku.

Ekstra okazja! nie możesz tego przegapić:

Otrzymasz gratis pastę z pistacji premium 130g! Idealna gramatura do poniższego przepisu! Co zrobić? wystarczy, że w zamówieniu na min 250 zł, wpiszesz kod kuponu „pistacja130g” a otrzymasz od nas w prezencie do swojej paczki słoiczek kremu z pistacji premium – idealny do kultowego pistacjowego tiramisu lub serniczka!

Skorzystaj i delektuj się!

tiramisu

Składniki:

  • 250g mascarpone
  • 250g biszkoptów włoskich
  • 90g ksylitolu lub zwykłego cukru
  • 120g pasty z pistacji 100%
  • 50-70g pistacji surowych na posypkę
  • 120 ml ubitej śmietany
  • mleko zwykłe lub roślinne (do namoczenia biszkoptów) / lub jeśli zależy Ci na wersji kawowej to zamiast mleka zaparz 150-200ml kawy
  • 1 jajko

Filmik z przygotowania TUTAJ

Sposób przygotowania:

1

Zmiksuj mascarpone z ksylitolem/cukrem
2

dodaj ubitą śmietanę oraz pastę z pistacji
3

zmiksuj do powstania jednolitej masy
4

dodaj do masy ubite jajko (całe)
5

namocz biszkopty w gorącym mleku (zwykłym lub roślinnym), lub w ulubionej kawie i wyłóż w naczyniu pierwszą warstwę
6

wypełnij pierwszą warstwę biszkoptów masą pistacjową i posyp rozdrobnionymi pistacjami
7

ułóż kolejną warstwę biszkoptów
8

ponownie dodaj masę pistacjową i posyp pokruszonymi pistacjami
9

teraz wstaw naczynie z PISTAMISU do lodówki na min 3 godziny
10

SMACZNEGO! 🙂
pasta z pistacji premium