Migdałowe cynamonki
Jeśli najdzie Ciebie lub Twoich młodszych domowników ochota na tak zwany „cheat meal”, to z pewnością nie przejdziecie obojętnie obok mięciutkich, otulonych kremową polewą, cynamonowo-migdałowych bułeczek. Usatysfakcjonują w domu każdego, przy okazji dadzą wiele frajdy z przygotowania! Nie wiemy, jak Wy, ale my na swojej drodze nie spotkaliśmy jeszcze nikogo, kto skrzywiłby się na smak „migdałowo-cynamonowy”! 🙂
Składniki na ciasto (dla 10-12 sztuk po około 220 kcal):
- 250g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka krowiego bądź roślinnego
- 1 saszetka drożdży instant (14g) lub 25g świeżych drożdży
- 30g cukru brązowego lub ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- 1 jajko całe
- 1 zółtko
- 35g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 30g rozpuszczonego masła
- duża łyżka pasty migdałowej 100%
- 45g brązowego cukru lub ksylitolu
- czubata łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na polewę:
- 25g rozpuszonego masła
- 150g serka kanapkowego typu Philadelphia
- duża szczypta soli
- 60g cukru pudru
- 50 ml śmietany 30%
- duża łyżka pasty migdałowej 100%
Filmik z przygotowania dostępny TUTAJ