...
0

Migdałowe cynamonki

 

Jeśli najdzie Ciebie lub Twoich młodszych domowników ochota na tak zwany „cheat meal”, to z pewnością nie przejdziecie obojętnie obok mięciutkich, otulonych kremową polewą, cynamonowo-migdałowych bułeczek. Usatysfakcjonują w domu każdego, przy okazji dadzą wiele frajdy z przygotowania! Nie wiemy, jak Wy, ale my na swojej drodze nie spotkaliśmy jeszcze nikogo, kto skrzywiłby się na smak „migdałowo-cynamonowy”! 🙂

migdałowe cynamonki

Składniki na ciasto (dla 10-12 sztuk po około 220 kcal):

  • 250g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka krowiego bądź roślinnego
  • 1 saszetka drożdży instant (14g) lub 25g świeżych drożdży
  • 30g cukru brązowego lub ksylitolu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 jajko całe
  • 1 zółtko
  • 35g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 30g rozpuszczonego masła
  • duża łyżka pasty migdałowej 100%
  • 45g brązowego cukru lub ksylitolu
  • czubata łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na polewę:

  • 25g rozpuszonego masła
  • 150g serka kanapkowego typu Philadelphia
  • duża szczypta soli
  • 60g cukru pudru
  • 50 ml śmietany 30%
  • duża łyżka pasty migdałowej 100%

 

Filmik z przygotowania dostępny TUTAJ

Sposób przygotowania:

1

Do przygotowanego ciepłego mleka wsyp drożdże instant, wymieszaj i odstaw na około 5-10 minut. Świeże drożdże dokładnie rozetrzyj z łyżeczką cukru, następnie dodaj łyżkę mąki oraz 35 ml mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut
2

Mąkę wsyp do miseczki, dodaj cukier brązowy/ksylitol i sól himalajską. Wymieszaj dokładnie i zrób wgłębienie na środku, wlej do niego mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką
3

Następnie zacznij wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtko. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj (ręcznie lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj folią i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
4

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wygniataj przez chwilę (pozbywając się pęcherzy powietrza). Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30 x 30cm
5

Placek z ciasta posmaruj roztopionym masłem, pastą migdałową i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru brązowego/ksylitolu
6

Zawiń ciasto w roladkę i pokrój na 10-12 części o grubości ok. 3 cm. Wszystkie ułóż na dużej blaszce z zachowaniem odpowiednich odstępów. Odstaw na ok. 30-35 minut do wyrośnięcia.
7

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj delikatnie bułeczki z wierzchu roztrzepanym (nie zimnym) jajkiem, włóż do piekarnika bułeczki i piecz je na złocisty kolor przez ok. 18-20 minut.
8

Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu bułeczek, posmaruj je przygotowaną polewą (masło, serek, szczypta soli, śmietana, pasta migdałowa, cukier puder wymieszane dokładnie razem)
9

SMACZNEGO! 🙂
10

?Trwa super promocja?
Przy koszyku o wartości min 200 zł wpisz kod kuponu "migdal330g" a otrzymasz od nas aż 330g pysznej pasty migdałowej o wartości 36,99 zł z powyższego przepisu GRATIS!
Po zatwierdzeniu kuponu pojawi się informacja "kupon został pomyślnie użyty"

KOD kuponu "migdal330g"
Wartość koszyka min 200 zł