...
0

Dyniowe babeczki bezglutenowe

 Z myślą o tych, którzy chcą cieszyć się smakiem wypieków, nie rezygnując z dobrego samopoczucia i zdrowia. Przygotowaliśmy dla Państwa przepis na dyniowe babeczki bezglutenowe. Jest to połączenie doskonałego smaku dyni z lekkością ciasta bez glutenu oraz idealnego na jesienny okres – korzennego, rozpalającego smaku! Z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, te małe i te duże!

babeczki dyniowe karkonoska tłocznia

Składniki na około 8-10 sztuk!

  • szklanka musu z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego
  • łyżka stołowa miodu
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
  • 60 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka stołowa gorzkiego kakao
  • kilka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Użyte przyprawy

  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Filmik z przygotowania przepisu TUTAJ

Sposób przygotowania:

1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Uniwersalną formę na babeczki wypełnij 8-10 papilotkami
2

Wymieszaj w jednej miseczce dyniowy mus z miodem, syropem i dodaj do tego jajko. Dodaj również roztopiony olej kokosowy i wszystko razem starannie wymieszaj.
3

Wymieszaj w drugiej miseczce składniki suche - mąkę dyniową z mąką ryżową, wiórki kokosowe, kakao i rozdrobnione migdały bądź orzechy włoskie. Dodaj do tego proszek do pieczenia, sodę oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj.
4

Teraz czas na dodanie do suchych składników te mokre, starannie i delikatnie mieszając łyżką do połączenia wszystkich składników.
5

Nałóż przygotowaną formę do papilotek i piecz przez około 20 minut w 170-175 stopniach C.
6

SMACZNEGO! 🙂